Jostain syystä leivoin päivällä pipareita, vaikken edes pidä niiden mausta,

enkä joulusta oikeastaan muutenkaan. Ihan teidän kiusaksenne listaan

muutaman syyn siihen, ettei joulu ole minun juhlani:

1.Joulukrääsä. Ilmestyy kauppoihin juhannuksena, jamuistuttaa siitä, etten ole taaskaan aloittanut lahjojenmiettimistä tai toteutusta ajoissa. Pukki- ja porokoristeet onusein todella rumia, Jessus-asetelmista puhumattakaan. (Ehkä ostankin puisen Jeesus ristillä-figuurin ja laitan sen keskelle joulupöytää?)

2.Joulukalenterit. En edes muista, milloin olisin saanutsäästettyä jotain pupellettavaa tai raaputettavaa  20. päiväksi.Hävettää melkein tunnustaakkin, mutta olen hyvin piirretystäkuvakalenterista aivan yhtä innostunut. (Sain aloittaa luukkujenavaamisen jo 29. päivä ensimmäisenä adventtina, ja tähänmennessä on tullut kiireinen tonttu ja kettu!!)

3.Lelukirjat. Niitä tipahtelee postiluukkuun jokatoinen päivä.Selailen niitä vieläkin ja  muistan mitä kaikkea olisin halunnutihan hirveästi pentuna, mutten saanut.

4.Pikkujoulut. Monelle hyvä syy vetää pää täyteen ja aloittaapettämiskierre sihteerin kanssa, jonka kanssa sitten mennäänkihloihin jouluaattona ja naimisiin uutenavuonna. Joillekkin taassyy kutsua lapsi ja lapsenlapset syömään sika ja järsimäänlanttulaatikkoa. On se hyvä että senkin saa aloittaa ajoissa,maistuu sitten taas makarooni ja tonnikala opiskelijallehelmikuun puolenvälin jälkeen. Siinähän onkin valmis menuystävänpäivälle, väritkin sopivat aiheeseen: rosolli, tuoväheksytty ja ah, niin usein joulupöydässä kummitteleva ällötys sekä makarooni.

5.Piparit, tortut ja glögi. Miksi, oi miksi paistaa pipari kuntaikinakin on parempaa? MIKSI tunkea hyvään voitaikinaankamalaa luumuhilloa? M I K S I  sekoittaa kanelia sekamehuun?Glögi viimeistään muistuttaa siitä edellisvuotisesta joulusta,joka alkoi niiiin idyllisesti kunnes kaikki mökötti.

6.Hyasintit. (Muistanko edes nimen oikein?) Tuoksuvat kylläsuht hyvälle, mutta monesti yön aikana kaatuvat mystisestiitsekseen. Ompahan syy kaivaa imuri esiin ja hukuttaa siihenpelastuksesta veisaavan Gospel-kuoron jouluvirret.

7.Joululaulut. Aivan liian hengellisiä tai sitten säälittävienpikkukersojen laulamia. Pään säryn saa vähemmästäkin.

Ja NYT vasta päästiin siihen ihanaan ja niiin odotettuun jouluaattoon.

8. Joulupuuro. Äiti herää aikaisin keittämään puuroa, eikäkukaan tietenkään tahdo syödä mitään, vaikka nälkä olisikiljuva, että puuroa voisi syödä mahdollisimman paljon eikä sejäisi seuraavaksi aamuksi, ja sitä seuraavaksi, ja seuraavaksi...

9. Joulurauhan julistus klo 12.00: "Tänään, jos Luoja suo.."

10. Joulusauna. Tottahan toki vanhemmat haluavat että kokoperhe kylpee kaikki yhdessä. Koita siinä sitten soveliaanhäveliäisyyden nimissä  koittaa edes peseytyä ilman että jokukatsoo vieressä.  

11. Jouluruoka. Milloinkohan viimeksi meillä on ollut perinteinenjouluateria? Muistan vielä maun, mutten vuotta. Päätelkää loput.

12. Joululahjat. "Joulu on antamisen juhlaa". Ja vitut, näyttäkääihminen joka rehellisesti tykkää antamisesta enemmän kuinlahjojen saamisesta. Antaessa tulee kamala stressi siitä, ettäraha on heitetty hukkaan ja heittää vaivalla etsityn lahjan (jonka miettiminen aloitettiin jo heinäkuussa) kaapin päälle jamyy parin vuoden päästä kirpparilla. Saadessa voi vain kiittääkauniisti, heittää lahjan kaapin päälle pariksi vuodeksi kaapin päälle ja myydä parin vuoden päästä.

 

 

 +Ainakin meillä kaikki riitelevät jouluna

+Joululla ei ole minulle todellista merkitystä sen todellisessa merkityksessä

+Odotan innolla sitä kun isäpuoli kertoo mitä mieltä oli tästä Porvooseen muutosta ja poikaystävästäni muutenkin

+Kammoan jo nyt sitä tunnetta kun lähden kotoa enkä näe sitä porukkaa piiitkään aikaan

 

Että MIETTIKÄÄ  siitä miksi niin tykkään joulusta.